Ξεκίνησαν τα σοβαρά τροχαία, τα εγκλήματα και οι φωτιές όπως κάθε χρόνο στο νησί μας

09/07/2017

Είναι αλήθεια ότι μπορεί να σε τρομάζει αυτή η περίοδος; Μάλλον είναι. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Είναι σαν να παρακολουθείς μια ταινία σε συνεχείς επαναλήψεις ή ένα έργο αέναου κύκλου που ξεκινά η προβολή του αρχές του καλοκαιριού, κορυφώνεται στα μέσα του καλοκαιριού και σταματά κάποιους μήνες το χρόνο. Αλλά είναι αέναου κύκλου γιατί μετά ξαναρχίζει.

Σκέφτεσαι μόνος σου «μα καλά, πως μπορεί να συμβαίνουν τα ίδια κάθε χρόνο».

Απαντάς μόνος σου «φυσικά και γίνεται και χειρότερα γίνεται όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, όταν αντί να ενισχύονται η Αστυνομία και η Πυροσβεστική αποδυναμώνονται. Στο νοσοκομείο ο νοσηλευτής της βραδινής βάρδιας δεν ξέρει κατά που να κάνει. Τι μου λεγε μια φίλη που δουλεύει εκεί; (Μα το χω διαπιστώσει και ο ίδιος).

Της φωνάζουν τρεις γιατροί μαζί, ο συνοδός του ασθενοφόρου ζητά απαιτητικά βοήθεια για τη μεταφορά ατόμων που κινδυνεύουν και οι ασθενείς που είναι ήδη μέσα στο νοσοκομείο φυσικά έχουν τις ανάγκες τους. Αν τύχει καμία καισαρική ή κάποιο χειρουργείο μέσα στη νύκτα; Απλά προσευχόμαστε… Οι γουρούνες τρέχουν αδιάκοπα, το αλκοόλ ρέει άφθονο και… όλα καλά σε αυτό τον τόπο. Αισθανόμαστε την παρακμή στο πετσί μας. Τρομοκρατία λέγεται αυτό; Εμπεριέχει στοιχεία τρομοκρατίας.

Νιώθεις απροστάτευτος. Οφείλεις να ζεις την καθημερινότητα με ενισχυμένο το ένστικτο της επιβίωσης.

Αναρωτιέσαι κάποια στιγμή… σε τι να ελπίζεις; Απαισιόδοξο ε; Όχι φίλοι μου. Η κυνική πραγματικότητα του τόπου μας απλά.

Πλέον λοιπόν περιμένεις το χειρότερο. Όχι δύο ή τρία εγκλήματα κάθε καλοκαίρι στο Λαγανά. Δεκάδες περιμένεις πλέον σε ένα νησί που βρίσκεται σε πλήρη ανυποληψία. Όχι έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο. Την οριστική διάλυσή του περιμένεις.

Είναι θέμα απόλυτα τοπικό; Όχι βέβαια. Ποιος από τους Κυβερνώντες έχει συναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας για να γίνει κάποια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση; Απορείς; Μα δεν θα πρεπε καν.

Η ατομική ευθύνη υπάρχει σε όλα αυτά; Φυσικά και υπάρχει. Είναι όμως στα πλαίσια ενός ορίου. Όταν οι πολίτες δεν εναρμονίζονται στην ισορροπία του κοινωνικού συνόλου όσοι είναι εκλεγμένοι οφείλουν να λάβουν τα μέτρα που πρέπει, αναλογιζόμενοι το βάρος της ευθύνης τους απέναντι σε όλο το φάσμα της πολιτείας που εκπροσωπούν. Για αυτό υπάρχουν. Για αυτό εκλέγονται.

Για να εκπληρώνουν το καθήκον τους προς όφελος όλης της κοινωνίας και όχι για τον καθένα ξεχωριστά.

Σε διαφορετική περίπτωση η ιστορία θα τους… αποθηκεύσει με μαύρα γράμματα. Μα νοιάζονται άραγε για αυτό… ;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

*
froutemporikh tsoukalas axladi

Froutemporiki Tsoukalas